Święto Chleba – od ziarenka do bochenka to cykliczna impreza turystyczna, która powstała w 2000 roku. Jej inicjatorem jest Pan Roman Glapiak, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. Tam także odbyło się jej XIV edycji. W 2015 roku została przeniesiona do Młyna oraz nastąpiły pozytywne zmiany. Został wydłużony czas trwania świętowania, aż na 2 dni! Więcej czasu to więcej możliwości pełnych atrakcji. I tak podczas pierwszego dnia… od ziarenka – organizowane są warsztaty piekarnicze podczas których możecie spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki.

1

9

Tego dnia nie może zabraknąć także atrakcji młynarskich sięgających korzeni. Milenie zboża w żarnach – rodzinnie czy z przyjaciółmi, młócenie cepem zbóż,  odsiewanie – oczyszczanie zboża po omłotach to cieszące się ogromnym zainteresowaniem zabawy.

Marian Mazurkiewicz5

7

Drugi dzień…do bochenka – to wielkie świętowanie, którego głównych bohaterem jest tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie z liściem kapusty. Możecie go  zasmakować z masełkiem czy domowym smalcem  z ogórkiem kiszonym.

6

Oczywiście podczas tak wyjątkowego wydarzenia, nie może zabraknąć równie wielkiego koncertowania pełnego atrakcji. Występy zespołów regionalnych gwarantują dobrą zabawę na wysokim poziomie.

3

9-IMG_6046

4

To także dokonała okazja, aby nabyć wyjątkową rękodzielniczą bieszczadzką pamiątkę :)

DSC_0551