Święto Chleba – od ziarenka do bochenka to cykliczna impreza turystyczna, która powstała w 2000 roku. Jej inicjatorem jest pan Roman Glapiak, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. Tam także odbyło się jej 14 edycji. W 2015 roku impreza została przeniesiona do Młyna oraz nastąpiły pozytywne zmiany. Został wydłużony czas trwania świętowania – aż na 2 dni! Więcej czasu to więcej możliwości pełnych atrakcji. I tak podczas pierwszego dnia – … od ziarenka – organizowane są warsztaty piekarnicze, podczas których możecie spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki.
Tego dnia nie może zabraknąć także atrakcji młynarskich sięgających korzeni. Mielenie zboża w żarnach – rodzinnie czy z przyjaciółmi, młócenie cepem zbóż, odsiewanie – oczyszczanie zboża po omłotach to cieszące się ogromnym zainteresowaniem zabawy.
Drugi dzień – …do bochenka – to wielkie świętowanie, którego głównym bohaterem jest tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie z liściem kapusty. Możecie go zasmakować z masełkiem czy domowym smalcem z ogórkiem kiszonym.
Oczywiście podczas tak wyjątkowego wydarzenia nie może zabraknąć równie wielkiego koncertowania pełnego atrakcji. Występy zespołów regionalnych gwarantują dobrą zabawę na wysokim poziomie.
To także doskonała okazja, aby nabyć wyjątkową rękodzielniczą bieszczadzką pamiątkę 🙂