Święto Chleba – od ziarenka do bochenka to cykliczna impreza turystyczna, która powstała w 2000 roku. Jej inicjatorem jest pan Roman Glapiak, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. Tam także odbyło się jej 14 edycji. W 2015 roku impreza została przeniesiona do Młyna oraz nastąpiły pozytywne zmiany. Został wydłużony czas trwania świętowania – aż na 2 dni! Więcej czasu to więcej możliwości pełnych atrakcji. I tak podczas pierwszego dnia… od ziarenka – organizowane są warsztaty piekarnicze, podczas których możecie spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki.

1

9

Tego dnia nie może zabraknąć także atrakcji młynarskich sięgających korzeni. Mielenie zboża w żarnach – rodzinnie czy z przyjaciółmi, młócenie cepem zbóż, odsiewanie – oczyszczanie zboża po omłotach to cieszące się ogromnym zainteresowaniem zabawy.

Marian Mazurkiewicz

5

7

Drugi dzień…do bochenka – to wielkie świętowanie, którego głównym bohaterem jest tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie z liściem kapusty. Możecie go  zasmakować z masełkiem czy domowym smalcem  z ogórkiem kiszonym.

6

Oczywiście podczas tak wyjątkowego wydarzenia nie może zabraknąć równie wielkiego koncertowania pełnego atrakcji. Występy zespołów regionalnych gwarantują dobrą zabawę na wysokim poziomie.

3

9-IMG_6046

4

To także doskonała okazja, aby nabyć wyjątkową rękodzielniczą bieszczadzką pamiątkę 🙂

DSC_0551