Po wizycie w muzeum często przychodzi ochota na dobrą kawę lub herbatę, a także danie regionalne z lokalnych składników, czy po prostu odpoczynek… I tak właśnie pojawił się pomysł na Karczmę we Młynie 🙂 

Sami popatrzcie jak to miejsce wyglądało przed jej powstaniem – stara metalowa wiata…

402214_322842177748553_72569281_n

Materiał do budowy Karczmy został pozyskany z rozebranej XIX-wiecznej szkoły, która niegdyś mieściła się na Jasieniu przy Sanktuarium Matki Bożej Bieszczadzkiej. Karczma to „duży kawałek szkoły”, która została urządzona w młyńskim klimacie. Jej wystrój stanowi wyraz nas samych, wszystko co mamy w sobie oddaliśmy i oddajemy temu miejscu. Jego wyjątkową duszę możecie poczuć już podczas pierwszych chwil przebywania w nim 🙂

10882143_872476836118415_482523494359070519_n

3

2

Serwowana kuchnia…

Na początku miała być tylko kawa, herbata i produkty mączne: makarony, naleśniki itp. Zweryfikowali to turyści, wchodząc w te ciężkie wnętrza zechcieli cięższego jedzenia. I tak powstało cieszące się ogromnym zainteresowaniem menu bogate w potrawy regionalne.

Dania tutaj przygotowywane są tylko tradycyjną metodą, nie na kuchni konwekcyjno-parowej, a wszystkie produkty do nich niezbędne są zawsze świeże.

Co warto zasmakować będąc we Młynie?

Klepak Młynarzowej – to coś w rodzaju klusek uformowanych na kształt paluszków lub też kopytek. Bazą do jego przygotowania jest owies, podawany ze skwarkami i przysmażoną cebulką – koniecznie z białym serem twarogowym. Do zestawu podawane są surówki.

6

Hryczanyki – to rodzaj kotletów mięsno-jarskich, które przygotowuje się z ugotowanej na sypko kaszy gryczanej zmieszanej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Całość masy jest smażona na oleju lub smalcu. Taki „bieszczadzki mielony” serwowany jest z puree ziemniaczanym oraz zestawem surówek. Doskonale komponuje się także z podawanym na zimno sosem grzybowym.

7

Kisełycia – różnie nazywano tę prostą potrawę, którą można ochrzcić jako swego rodzaju „żur karpacki”. Robiona jest na bazie kwasu z kiszonej kapusty i zabielana ciemną mąką żytnią. Aby jej nadać większą sytość podawana jest z gotowanymi ziemniakami i okraszaną smażoną cebulką ze skwarkami. Tradycyjnie zawiera dużo czosnku.

14029_884742348225197_8438144162788844898_n

W sezonie wiosenno-letnio-jesienym możecie tutaj zasmakować tradycyjnego karpackiego chleba pieczonego za zakwasie. Zimą trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale wszystko przed nami 🙂

5