Warsztaty z wypieków w Chacie Chlebowej

Wszystkich, którzy pragną przenieść się do krainy pachnącej chlebem, zapraszamy do zapisów na warsztaty w Chacie Chlebowej, gdzie przy piecu opalanym drewnem, poznacie proces pieczenia regionalnych dań takich jak: proziaki i kapuśniaki; a następnie posmakujecie samodzielnie zrobionych przysmaków.

Rodzinna atmosfera i dobra zabawa gwarantowana dla osób w każdym przedziale wiekowym.

Zobacz, czego Cię nauczymy.

Proziaki

W trakcie warsztatów nauczymy cię jak: 

  • rozpalić piec

  • przygotować od podstaw regionalne proziaki

  • przeprowadzić proces wypiekania

Kapuśniaki

Małe, średnie, duże – to bez znaczenia, ważne, że z naturalnych składników, a do tego przepyszne. 

No i rzecz jasna, co najważniejsze, przygotowane przez Ciebie. 

Warsztaty organizujemy dla grupy minimum 10 osób, po wcześniejszym umówieniu telefonicznym pod nr 607 477 110. Koszt: 35 zł/os.

Pytania? Zadzwoń 607 477 110

Święto chleba

Od ziarenka do bochenka to cykliczna impreza turystyczna, która powstała w 2000 roku. Jej inicjatorem jest pan Roman Glapiak, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. Tam także odbyło się jej 14 edycji. W 2015 roku impreza została przeniesiona do Młyna oraz nastąpiły pozytywne zmiany. Został wydłużony czas trwania świętowania – aż na 2 dni! Więcej czasu to więcej możliwości pełnych atrakcji. I tak podczas pierwszego dnia – … od ziarenka – organizowane są warsztaty piekarnicze, podczas których możecie spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki.

Młynarskie tradycje

Tego dnia nie może zabraknąć także atrakcji młynarskich sięgających korzeni. Mielenie zboża w żarnach – rodzinnie czy z przyjaciółmi, młócenie cepem zbóż, odsiewanie – oczyszczanie zboża po omłotach to cieszące się ogromnym zainteresowaniem zabawy.

Drugi dzień – …do bochenka

To wielkie świętowanie, którego głównym bohaterem jest tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie z liściem kapusty. Możecie go  zasmakować z masełkiem czy domowym smalcem  z ogórkiem kiszonym.

Rozrywka i zabawa

Oczywiście podczas tak wyjątkowego wydarzenia nie może zabraknąć równie wielkiego koncertowania pełnego atrakcji. Występy zespołów regionalnych gwarantują dobrą zabawę na wysokim poziomie.

Wyjątkowe pamiątki

To także doskonała okazja, aby nabyć wyjątkowe rękodzielnicze bieszczadzkie wyroby. Dzięki temu z uczestnictwa w Święcie Chleba pozostanie trwała pamiątka, która będzie przypominać miłe chwile spędzone podczas tego wydarzenia!