Karczma

Podobno nie istnieje drugie tak ciepłe miejsce na ziemi jak własny dom, no i może jeszcze nasza Karczma w Młynie – ale to musicie sami sprawdzić, próbując naszych regionalnych wyrobów.

Szczególnie polecamy nasze regionalne przysmaki.

Co warto spróbować będąc w Bieszczadzkim Młynie?

Kisełycia

Różnie nazywano tę prostą potrawę, którą można ochrzcić jako swego rodzaju „żur karpacki”. Robiona jest na bazie kwasu z kiszonej kapusty i zabielana ciemną mąką żytnią. Aby jej nadać większą sytość podawana jest z gotowanymi ziemniakami i okraszaną smażoną cebulką ze skwarkami. Tradycyjnie zawiera dużo czosnku.

Klepak Młynarzowej

Potrawa w rodzaju klusek uformowanych na kształt kopytek. Bazą do jej przygotowania jest owies, podawany ze skwarkami i przysmażoną cebulką – koniecznie z białym serem twarogowym. Do zestawu podawane są surówki.

Hryczanyki

Rodzaj kotletów mięsno-jarskich, które przygotowuje się z ugotowanej na sypko kaszy gryczanej zmieszanej z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Całość masy jest smażona na oleju lub smalcu. Taki „bieszczadzki mielony” serwowany jest z ziemniakami oraz zestawem surówek.

Chleb na zakwasie

W sezonie wiosenno-letnio-jesienym możecie w Karczmie zasmakować również chrupiącego, karpackiego chleba na zakwasie, wypiekanego w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem.

Zobacz co mamy do zaoferowania

Odwiedziłeś Bieszczady? Musisz odwiedzić nas.

Trochę o nas

Jest nas dwoje, nazywamy się Janusz i Bożena i już od kilkunastu lat prowadzimy Muzeum Stary Młyn wraz z Karczmą, w której możecie spróbować regionalnych wyrobów. 

Okazywane przez nas zaangażowanie doceniły już setki ludzi odwiedzających nasze progi.

Ustrzyki Dolne

Ustrzyki i Bieszczady mają swój klimat, mają swoją tradycję.

My pomagamy Wam je doznać i zasmakować.

Jeśli chcesz bliżej poznać tradycje regionu Bieszczad lub jej skosztować, zapraszamy.

Janusz

Dla Janusza nie ma rzeczy niemożliwych, zawsze uśmiechnięty i chętny pomóc. 

Pasjonują go: 

  • rzeźba
  • stolarka
  • młynarstwo 

Bożena

Dla Bożeny, żadne zagadnienia z kuchni regionalnej nie są wyzwaniem. 

O swoich pasjach może rozmawiać godzinami: 

  • kuchnia regionalna 
  • sztuka 
  • kultura regionu